Jabłka w cynamonowo-cukrowym piasku, które znikają

Share on facebook
Share on linkedin
tata_od_kuchni_hello

Uważasz, że jabłka Cię już nie zaskoczą? A co powiesz na jabłkowe krążki w cynamonowo-cukrowym piasku? To chyba najpyszniejsza (i zarazem najtańsza) kolacja, jaką znam!

Krążki jabłkowe smażone na patelni są przysmakiem starym jak świat. Kto ich nie jadł u babci lub cioci w młodości?

Kiedyś były bardzo popularne i były dla dzieci wielkim rarytasem.

 

Zdecydowana większość dzieci bardzo lubi jabłka.  Dlatego uważam, że do moich krążków jabłkowych nie będzie ich trzeba specjalnie namawiać.

Ja dodałem jeszcze od siebie cynamonowo-cukrową posypkę, która sprawia, że krążki są uwielbiane przez moje dzieci. Zrobiłem to bo zauważyłem jak wiele dzieci lubi cynamon. Chyba najczęściej w postaci słodkich płatków śniadaniowych (pewnie wiesz, o które mi chodzi).

 

Przygotuj duży talerz na swoje krążki bo…

Ale UWAGA! Na jeden posiłek jesteśmy w stanie zjeść krążki z dwóch kilogramów jabłek!

 

Krążki jabłkowe są pysznym i bardzo tanim daniem. Składniki są jednymi z najtańszych i powszechnie dostępnych. Przepis pozwala na zaangażowanie do pomocy dzieci.

 

Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.

Reszta jest dla Ciebie, Rodzicu:)

 

Składniki:

 

– 1 kg jabłek twardych i najlepiej niezbyt słodkich

– ½ szklanki mąki pszennej (można ten składnik zastąpić „mąką orzechową lub kokosową”)

– 1 jajko

– ½ szklanki cukru lub ksylitolu

– ¼ szklanki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Zaczynamy od obrania jabłek. Zostawiamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy jabłko w krążki grube na palec.

Wykrajamy z krążków sam środek z fragmentem gniazda nasiennego. Musimy być ostrożni aby nie połamać krążka.

 

Jeżeli chcesz sprawnie usunąć ze środka krążka fragment gniazda nasiennego możesz posłużyć się małym kieliszkiem albo zakrętką, którą wystarczy mocno przycisnąć do krążka.

 

  1. Teraz przygotujemy panierkę. Mieszamy w głębokim talerzu mąkę z jajkiem tak aby powstała jednolita masa, która powinna być bardzo gęsta aby nie spływała z krążków.

 

  1. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło klarowane (daje cudowny posmak i aromat masła).

 

  1. Każdy krążek jabłkowy maczamy w panierce i układamy na patelni.

Smażymy aż się zarumieni.

Jeżeli chcesz przyspieszyć proces smażenia to możesz użyć dwóch patelni i smażyć krążki jednocześnie na obu. Moje dzieci to straszne głodomory i regularnie smażę dla nich różne smakołyki na dwóch patelniach.

 

  1. Podczas smażenia przygotujemy cynamonowo-cukrowy piasek-posypkę.

Na płaski talerz wsypujemy cukier i cynamon. Mieszamy do momentu pełnego połączenia.

Każdy usmażony krążek obsypujemy naszą posypką i odkładamy na osobny talerz.

Krążki smakują wybornie na ciepło i na zimno!

 

Jeżeli brakuje ci pomysłów na to co zabrać dla dzieci do jedzenia podczas wycieczki to krążki jabłkowe w cieście są dobrym rozwiązaniem. Dobrze smakują na zimno, można je bez problemy transportować i nie wymagają sztućców!

 

Wszystkiego smacznego!

Skontaktuj się z nami!