Tarta na cieście francuskim dobrze się prezentuje na stole, świetnie smakuje i pozwala nam wykorzystać całkiem sporo produktów, których chcemy się „pozbyć” z naszej lodówki.
Tarta z oliwkami i żółtym serem w pierwszej chwili może nie być czymś na co „rzuci” się Twoje głodne dziecko. Mogę Cię uspokoić. To danie ma w sobie COŚ co dzieciom bardzo odpowiada.
Jeżeli spojrzysz na tartę to zobaczysz…kształt…pizzy! Właśnie! A przecież wiadomo nie od dziś, że 99% dzieci uwielbia pizzę.
Tarta i pizza: podobieństwa:
– kształt
– podwyższony, grubszy brzeg
– kolorowe składniki
– chrupiące ciasto
Toż to recepta na sukces! Możesz „sprzedać” swojemu dziecku tartę jako…jajeczną pizzę!
Jeżeli zaangażujesz dziecko w proces przygotowania to zapewniam, że zyskasz pomoc w kuchni i najedzone dziecko.
Tarta jest świetną zabawą dla dzieci. Mogą formować ciasto (jest jak plastelina), mieszać składniki (mąka i jajka) oraz kroić ulubione dodatki (oliwki, ser, kiełbasa, szynka).
Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.
Reszta jest dla Ciebie, Rodzicu:)
Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
-ser żółty lub pleśniowy (albo jeden i drugi, dobrze smakuje połączenie kilku rodzajów sera)
– oliwki czarne lub zielone (najlepiej drylowane)
– 4 jajka
– 3 łyżeczki mąki
– śmietana 30% lub tłusty jogurt (grecki)
– kulki do obciążania ciasta francuskiego lub ziarna suchej soczewicy
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Potrzebujemy formy na tartę lub tortownicy. Układamy ciasto w środku(najlepiej zimne, prosto z lodówki bo miękkie się klei i ciężko się z nim pracuje). Staramy się aby przykryć dokładnie brzegi (muszą być WYSOKIE aby masa mączno-jajeczna nam nie wypłynęła)
- Tak przygotowane ciasto musimy nakłuć widelcem i obciążyć aby się bardzo nie podnosiło w trakcie pieczenia.Ja używam do tego suchej soczewicy. Można ją wykorzystać wielokrotnie (moja jest taka ciemna bo używałem jej już wiele razy). Na ułożone w formie ciasto kładę kawałek papieru do pieczenia i wsypuję na niego soczewicę. Dzięki temu ciasto się nie uniesie. Dodatkowo pamiętaj aby zabezpieczyć papierem do pieczenia brzegi ciasta by się zbyt mocno nie spiekły. Wystarczy, że papier jest trochę większy niż średnica blachy.
- Ciasto podpiekamy ok. 20 min w temp. 150 stopni. Możemy wyjąć je delikatnie zarumienione.
- Przystępujemy do krojenia i tarcia dodatków:
– oliwek
– sera żółtego
Jeżeli pracuje z Tobą więcej niż jedno dziecko to zadbaj o to aby każde miało SWÓJ zestaw do pracy czyli: nóż, deskę do krojenia i składniki. To ważne aby nie wybuchła „wojna” o oliwkę!
- Teraz kolej na masę. Mieszamy w misce jajka, mąkę, śmietanę. Dodajemy dodatki i wszystko delikatnie mieszkamy.
- Wlewamy naszą masędo podpieczonego ciasta i wkładamy do piekarnika na ok.25 min w temp.150 stopni. Warto używać formy do tarty z ruchomym dnem aby łatwiej wyjąć tartę z blachy.
Nie straszne ci kuchenne eksperymenty? Spróbuj innych kombinacji smakowych dla swojej tarty.
Sprawdzone i dobrze „działające” kombinacje to:
– łosoś+oliwki+kapary
– ser pleśniowy+gruszka
– smażony boczek+cebula
– ser pleśniowy+pomidory
Wszystkiego smacznego!