Jajka na chmurze Dyzio Marzyciela

Share on facebook
Share on linkedin
pexels-flora-westbrook-4191619

Pomysł na bardzo oryginalne śniadanie z jajek. Można je przyrządzać wspólnie z dziećmi. To lekkie, zdrowe i bardzo pożywne śniadanie.

 

Są takie dni kiedy mamy ochotę na to by śniadanie było wyjątkowe. Czasami świat bardzo wolno budzi się do życia, a my pragniemy podążać w tym samym tempie. Chcemy znaleźć chwilę na wspólne gotowanie z dziećmi, na spokojne wypicie kawy czy spojrzenie gdzieś daleko przez siebie i rozmarzenie się. Mamy wtedy więcej czasu na przygotowanie czegoś specjalnego i niebagatelnego na śniadanie. Co zrobić gdy lodówka świeci pustkami i składników mamy dość niewiele. Z pomocą przychodzą jajka, z których można wykonać to wyjątkowe danie nazwane jajka na chmurce. Kto nie chciałby poleżeć jak Dyzio Marzyciel na chmurce i rozmarzyć się na moment. Niech ta chwila spokojnego i powolnego śniadania trwa jak najdłużej. A jajka zrobią się same… ? no prawie same 😊

Nie wierzyłem, że z jajek można coś jeszcze wymyślić…a jednak…miłe zaskoczenie

Jajka na Chmurze Dyzio Marzyciela

Składniki

– 6 jajek (to jest proporcja dla dużej rodziny i wielkich fanów jajek, możesz ją dowolnie zmniejszyć)

– ser żółty

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Uwaga: to jest przepis, który możesz przygotować wspólnie z dziećmi. Będą zachwycone obserwując jak chmurki pięknie nabierają rumieńców. Rozbijanie jajek to czynność, którą mogą wykonywać dzieci 6+ w asyście dorosłego. W ubijaniu mogą pomagać maluchy już od 4 roku życia. Pomysłem dla dzieci może też być liczenie czasu, który jajka spędzają w piekarniku.

 

  1. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Ważne jest to by żółtka się nie rozlały się i nie połączyły. Wszystkie żółtka wlewamy do jednego naczynia najlepiej takiego z tzw. dziubkiem, a białka do dużej miski
  2. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Aby szybciej się ubiły możemy dodać szczyptę soli
  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go olejem.
  4. Na blaszkę wykładamy białko formując okręgi o średnicy 10 cm. Na dużej blaszce powinno zmieść ok 6 okręgów.
  5. W każdym z okręgów robimy dziurkę (tam umieścimy później żółtko).
  6. Tak przygotowane białka pieczemy w piecu przez 2 min. Cały czas czuwamy aby się nie przypiekły. To najmuje naprawdę chwilkę. Uważaj by nie przegapić tego momentu gdy białka robią się piękne i złociste.
  7. Do upieczonych białek, ostrożnie wkładamy po jednym żółtku. Możemy wszystko posypać tartym żółtym serem.
  8. Tarcie sera to idealne zadanie dla dzieci. Najlepsza jest do tego tarka pudełko, które ma podgumowane dno. Kupić ją możesz klikając tutaj.
  9. Gdyby żółtka się rozbiły to możemy do ostatniego białka wlać wszystko co zostało nam w pojemniku z żółtkami. Niech to będzie mały eksperyment.
  10. Białka z żółtkami wracają do piekarnika na ok 3 minuty. Bardzo ważny jest pilnowanie czasu. Dzieci mogą Cię zagadać. Uważaj na to 😊 Starszaki mogą czuwać przy piekarniku i liczyć. Bo 3 minuty to przecież tylko 180 sekund

 

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na to by poznać moje sprawdzone przepisy na gotowanie dla dużej rodziny proszę zostaw swój email i zapisz się do mojego newslettera.

Podany link do sklepu jest linkiem afiliacyjnym. Jeśli kupisz produkt właśnie z tego linku to ja dostanę parę groszy, a Ty będziesz cieszył się świetnym produktem przetestowanym przez dziecięce rączki.

Skontaktuj się z nami!