Omlet jajeczny czyli jajeczna pizza

Share on facebook
Share on linkedin
pexels-arvin-nav-4141026

Szybka pizza na patelni to przepis dla dzieci, który wykona, każdy. Dużo dodatków i udane wspólne gotowanie gwarantowane.

Jajka królują na śniadaniu. Ale czy tylko? W Hiszpanii bardzo popularną potrawą „całodzienną” jest tortilla de patatas czyli omlet z ziemniakami. Jedzą go dorośli i dzieci.

Polecam mój przepis na omlet jajeczny z szynką i serem żółtym, który jest świetnym przepisem dla dzieci.

Smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Dobrze się sprawdza jako „piknikowe jedzenie” podczas wycieczki z dziećmi:

– łatwo go przechować,

– nie psuje się w transporcie

– nie brudzi podczas jedzenia.

Nie wymaga też noża czy widelca.

Na pomysł omletu wpadłem przez przypadek. Dość niespodziewanie zaproponowano nam wycieczkę do okolicznej stadniny i ośrodka nauki jazdy konnej. Gdy tylko dzieci o tym usłyszały tak się zapaliły do tego pomysłu, że nie było już mowy o odwrocie. Dojazd i pobyt to prawie pół dnia czyli konieczne było zabranie jedzenia. Musiałem wymyślić coś co będzie:

– szybkie

– dobrze się transportowało

– będzie dobrze smakowało na zimno

– nie będzie wymagało sztućców

Otworzyłem lodówkę i zobaczyłem jajka. To było to. Omlet. Z sytą „wkładką”. Niech będzie to szynka.

Dzieci mi nawet pomogły w przygotowaniach bo fascynują się jajkami („jak to jest, że TO się tak szybko zbija…?”), lubią kroić różne rzeczy (często blat kuchenny) i spełniają się w mieszaniu (większość zawartości miski ląduje na blacie lub podłodze). Gotowanie z dziećmi to wyzwanie.

Jest jeszcze jedno. Coś bardzo ważnego.

Omlet po usmażeniu i pokrojeniu w niewielkie trójkąty przypomina….

Już wiesz co przypomina, prawda?

Tak. Dokładnie tak. Wygląda zupełnie jak coś co 99% dzieci uwielbia czyli…PIZZĘ!

Dlatego od razu przedstawiłem moim dzieciom omlet jako…”jajeczną pizzę”!

Od razu go pokochały😊

 

Jeżeli chcesz się dowiedzieć co jeszcze zabieramy ze sobą na wycieczki z dziećmi to zajrzyj do zakładki SAMODZIELNE DZIECKO. Znajdziesz tam wiele ciekawych informacji.

 

(Tekst główny)Warto przygotowywać posiłki wspólnie. To buduje relacje i uczy dobrych nawyków żywieniowych. Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.

Reszta jest dla Ciebie, Rodzicu:)

Czynności podczas przygotowania omletu mogą wykonywać już bardzo małe dzieci nawet 2 letnie.

Trzeba je tylko pilnować aby nie przesadziły z ilością poszczególnych składników!

 

Składniki:

 

Jajka 5

Mąka pszenna 80g

Sól

Pieprz

Szynka 5 plasterków

Ser żółty 5 plasterków

 

Sposób przygotowania

 

  1. Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek.

Białka ubijamy na sztywną pianę (warto dodać do białek szczyptę soli).

  1. Kroimy na drobne kawałki szynkę i ser żółty.

 

  1. Mąkę przesiewamy i dodajemy do żółtek. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy aby powstała jednolita masa.

 

  1. Do ubitej piany dodajemy połączone mąkę i żółtka. Robimy to bez użycia miksera. Drewnianą lub plastikową łyżką. Delikatnie aby nie „wypuścić” zbyt dużo powietrza z ubitej piany.

 

  1. Na patelni smażymy szynkę i pod koniec dodajemy ser żółty. Następnie dodajemy masę z jajek i mąki. Smażymy na małym ogniu po przykryciem.

 

Serwujemy na ciepło lub na zimno – tak czy inaczej smakuje wybornie.

 

Wszystkiego smacznego!

 

Skontaktuj się z nami!