Puszyste i maślane pancakes – takie właśnie przygotujesz dla swojej rodziny! Każdy o nich słyszał ale nie każdy próbował. Teraz jest łatwiej bo z moim przepisem zawsze się udają.
Wydaje mi się, że pierwsze prawdziwe (i jedne z najsmaczniejszych) pancakes jadłem w pewnym barze w Londynie. Nazwy tego miejsca nie pamiętam, ale to co pamiętam to smak. Był obłędny! Jeżeli ktoś twierdzi, że pancakes nie różnią się niczym od naszych racuchów to jest w błędzie!
Pancakes są bardzo puszyste ( sprawiają to soda oczyszczona + miksowanie) i delikatne, to za sprawą masła lub oleju, które dodajemy do ciasta.
Długo szukałem odpowiedniego przepisu. Eksperymentowałem. Ponosiłem porażki. Aż w końcu trafiłem na właściwe składniki i proporcje.
Gwarantuje, że pancakes z tego przepisu zachwycą Twoje dzieci każdego kto je spróbuje. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:
– najlepiej używać masła do ciasta
– najlepiej smażyć pancakes na maśle klarowanym
– podawać z syropem klonowym, masłem i borówkami – to prawdziwy hit!
(Tekst główny) Nie obawiaj się, że przepisy dla dzieci i wspólne gotowanie to bałagan i zagrożenie wypadkiem. Gotuję z dziećmi już dobre kilka lat i nigdy nic złego nam się nie przydarzyło (no może poza kilkoma kłótniami o sprzątanie). Aby praca przebiegała sprawnie warto przed gotowaniem wykonać następujące czynności:
- Zabierz wszystko z kuchennego blatu – inaczej COŚ może wylądować na podłodze
- Przygotuj zestaw do pracy dla dziecka – jeżeli masz więcej niż jedno dziecko to upewnij się, że każde ma TAKI SAM zestaw czyli np. nóż, widelec, łyżka, miska, deska do krojenia itd. – unikniesz dzięki temu kłótni.
- Zadbaj o to aby dziecko było najedzone! Tak, tak to ważne: jeżeli dziecko będzie głodne to gotowanie zamieni się w wielkie podjadanie i wyjadanie wszystkiego co przygotowane!
Składniki:
– 400 g jogurtu greckiego (jeden cały kubek)
– 300 g mąki pszennej
– ½ szklanki mleka (możesz zamienić na wodę gazowaną – dzięki temu będą jeszcze bardziej puszyste)
– 50 g masła lub pół szklanki oleju
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– ksylitol lub cukier (ilość zależy od Ciebie. Ja dodaję tylko łyżkę bo pancakes zjadamy z dżemem lub syropem klonowym i jest nam wystarczająco słodko😊)
Sposób przygotowania:
- Odmierz właściwe proporcje składników. Robiąc to z dzieckiem można wykorzystać okazję do szybkiej lekcji na temat wagi i objętości oraz liczenia.
- Do miski dodaj mąkę (możesz ją przesiać przez sito wspólnie z dzieckiem – będzie świetna zabawa) i sodę oczyszczoną.
- Następnie dodaj olej/masło, mleko i jogurt grecki. Na końcu dosyp cukier i miksuj składniki na jednolitą masę. Jeżeli używasz shakera to umieść w nim wszystkie składniki i energicznie potrząsaj aż do wymieszania się ciasta. Upewnij się tylko, że Twój shaker ma odpowiednią pojemność aby pomieścił całe ciasto. Ten przepis jest na shaker o pojemności 1 litra.
Ciasto nie może być rzadkie jak na naleśniki. Nie może być też bardzo gęste. Musi być jak bardzo gęsta śmietana.
- Na patelni rozpuść masło klarowane (smażenie na maśle klarowanym daje pancakes posmak i aromat masła!)
- Smaż na złoty kolor i serwuj od razu.
Pancakes najlepiej smakują z :
– syropem klonowym
– masłem
– borówkami
– syropem klonowym, borówkami i masłem😊 (to moim zdaniem najlepszy zestaw!)
– cukrem pudrem
– dżemem
– masłem orzechowym
Uff, widzisz, że możliwości jest wiele i wszystkie są pyszne. Nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować wszystkich!
Jeżeli chcesz podać pancakes w stylu amerykańskim to zrób to tak:
– połóż na talerzu pancake i posmaruj go masłem
– połóż na nim kolejny i znów posmaruj masłem
– powtórz czynność aby otrzymać 5-6 warstw (pancakes ułożone jeden na drugim)
– na koniec polej z góry na pancakes syrop klonowy i dodaj borówki
Wiem. To może przesada ale….smakuje obłędnie!
Wszystkiego smacznego!