Kto pamięta słodkie szyszki z ryżu preparowanego? Tego smaku się nie zapomina! Wspólny czas z dziećmi w kuchni.
Przypomniałem sobie o tym deserze przez przypadek. Kończąc rodzinną wizytę w basenie, zauważyłem niewielki bar z przekąskami. Oczywiście podszedłem bliżej i zacząłem się przyglądać. Wypatrzyłem mało atrakcyjne opakowanie, woreczek z wiewiórką. Spojrzałem ponownie….i przypomniałem sobie. To słodka szyszka! Z ryżu „dmuchanego”! Pokazałem moją zdobycz dzieciom i one od razu zdecydowały, że zrobimy taki smakołyk w domu (skład tej gotowej szyszki nie był dość dobry). Rozdzieliłem zadania i ruszyłem na zakupy. No i pojawił się problem. Nigdzie nie było „dmuchanego” ryżu. W końcu pojechałem do dużego sklepu i zacząłem szukać. Po 10 minutach się poddałem i poprosiłem o pomoc obsługę. Zaprowadzono mnie na stoisko z…chrupkami i chipsami! I tam, wciśnięty pod ścianę, stał samotny karton z ryżem „dmuchanym”. Sukces!. Kupiłem kilka na zapas bo poczułem, że to w dzisiejszych czasach towar rzadki😊
Uznałem, że trzeba przypomnieć zapomniany deser z lat dzieciństwa! To jest prawdziwie wspólny przepis.
Świetny przysmak, który skradnie serca i żołądki wszystkich, którzy go raz spróbują. Smakuje znakomicie w klasycznej wersji i kakaowej.
Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.
Składniki:
– 1 paczka ryżu preparowanego (zwanego dmuchanym)
– 200g masła
– 20 sztuk cukierków „Krówek”
– 3 łyżki kakao (do wersji kakaowej)
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od pokrojenia krówek na drobne kawałki (szybciej się roztopią). Można je rozkruszyć w dłoni – będzie szybciej! Myślę, że dzieci poradzą sobie z tym zadaniem znakomicie!
- Następnie roztapiamy w garnku masło i kawałeczki krówek, aż do momentu uzyskania jednolitej i płynnej masy. Należy to robić na „wolnym” ogniu (małym), ciągle mieszając.
- Kiedy masa będzie gotowa należy wsypać do garnka ryż preparowany i dokładnie wymieszać aby cały ryż został pokryty masą. Czekamy aż wszystko trochę przestygnie (kiedy jest gorące to trudno się formuje). Masa najlepiej formuje się kiedy jest jeszcze ciepła ale nie gorąca. Nie należy czekać zbyt długo bo masa twardnieje i jest mało plastyczna.
- Po przestygnięciu możemy rozpocząć formowanie. Kształty dowolne: tutaj można poszaleć. Od klasycznych szyszek po kule i inne pomysły!
Można wbić w nie patyczki (do szaszłyków) aby wygodniej je trzymać podczas jedzenia (będzie to dodatkowa atrakcja dla dzieci).
Można do formowania użyć foremek. Będzie wtedy ciekawiej. Dzieci mogą same zdecydować, którego kształtu użyją.
- Gotowe szyszki należy układać na tacy lub w pudełku i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Szyszki to łatwy przepis dla dzieci. Wychodzą zawsze. Dobre w domu i podczas pikniku.
Ich zaletą jest również to, że można je dość długo przechowywać więc nie musimy się martwić, że nam się zepsują.
Wszystkiego smacznego!