Pancakes czyli amerykański sen

Share on facebook
Share on linkedin
pexels-ash-376464

Puszyste i maślane pancakes – takie właśnie przygotujesz dla swojej rodziny! Każdy o nich słyszał ale nie każdy próbował. Teraz jest łatwiej bo z moim przepisem zawsze się udają.

Wydaje mi się, że pierwsze prawdziwe (i jedne z najsmaczniejszych) pancakes jadłem w pewnym barze w Londynie. Nazwy tego miejsca nie pamiętam, ale to co pamiętam to smak. Był obłędny! Jeżeli ktoś twierdzi, że pancakes nie różnią się niczym od naszych racuchów to jest w błędzie!

Pancakes są bardzo puszyste ( sprawiają to soda oczyszczona + miksowanie) i delikatne, to za sprawą  masła lub oleju, które dodajemy do ciasta.

Długo szukałem odpowiedniego przepisu. Eksperymentowałem. Ponosiłem porażki. Aż w końcu trafiłem na właściwe składniki i proporcje.

Gwarantuje, że pancakes z tego przepisu zachwycą Twoje dzieci każdego kto je spróbuje. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:

– najlepiej używać masła do ciasta

– najlepiej smażyć pancakes na maśle klarowanym

– podawać z syropem klonowym, masłem i borówkami – to prawdziwy hit!

 

(Tekst główny) Nie obawiaj się, że przepisy dla dzieci i wspólne gotowanie to bałagan i zagrożenie wypadkiem. Gotuję z dziećmi już dobre kilka lat i nigdy nic złego nam się nie przydarzyło (no może poza kilkoma kłótniami o sprzątanie). Aby praca przebiegała sprawnie warto przed gotowaniem wykonać następujące czynności:

  1. Zabierz wszystko z kuchennego blatu – inaczej COŚ może wylądować na podłodze
  2. Przygotuj zestaw do pracy dla dziecka – jeżeli masz więcej niż jedno dziecko to upewnij się, że każde ma TAKI SAM zestaw czyli np. nóż, widelec, łyżka, miska, deska do krojenia itd. – unikniesz dzięki temu kłótni.
  3. Zadbaj o to aby dziecko było najedzone! Tak, tak to ważne: jeżeli dziecko będzie głodne to gotowanie zamieni się w wielkie podjadanie i wyjadanie wszystkiego co przygotowane!

 

Składniki:

– 400 g jogurtu greckiego (jeden cały kubek)

– 300 g mąki pszennej

– ½ szklanki mleka (możesz zamienić na wodę gazowaną – dzięki temu będą jeszcze bardziej puszyste)

– 50 g masła lub pół szklanki oleju

– 1 łyżka sody oczyszczonej

– ksylitol lub cukier (ilość zależy od Ciebie. Ja dodaję tylko łyżkę bo pancakes zjadamy z dżemem lub syropem klonowym i jest nam wystarczająco słodko😊)

 

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz właściwe proporcje składników. Robiąc to z dzieckiem można wykorzystać okazję do szybkiej lekcji na temat wagi i objętości oraz liczenia.
  2. Do miski dodaj mąkę (możesz ją przesiać przez sito wspólnie z dzieckiem – będzie świetna zabawa) i sodę oczyszczoną.
  3. Następnie dodaj olej/masło, mleko i jogurt grecki. Na końcu dosyp cukier i miksuj składniki na jednolitą masę. Jeżeli używasz shakera to umieść w nim wszystkie składniki i energicznie potrząsaj aż do wymieszania się ciasta. Upewnij się tylko, że Twój shaker ma odpowiednią pojemność aby pomieścił całe ciasto. Ten przepis jest na shaker o pojemności 1 litra.

Ciasto nie może być rzadkie jak na naleśniki. Nie może być też bardzo gęste. Musi być jak bardzo gęsta śmietana.

  1. Na patelni rozpuść masło klarowane (smażenie na maśle klarowanym daje pancakes posmak i aromat masła!)
  2. Smaż na złoty kolor i serwuj od razu.

 

Pancakes najlepiej smakują z :

– syropem klonowym

– masłem

– borówkami

– syropem klonowym, borówkami i masłem😊 (to moim zdaniem najlepszy zestaw!)

– cukrem pudrem

– dżemem

– masłem orzechowym

Uff, widzisz, że możliwości jest wiele i wszystkie są pyszne. Nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować wszystkich!

 

Jeżeli chcesz podać pancakes w stylu amerykańskim to zrób to tak:

– połóż na talerzu pancake i posmaruj go masłem

– połóż na nim kolejny i znów posmaruj masłem

– powtórz czynność aby otrzymać 5-6 warstw (pancakes ułożone jeden na drugim)

– na koniec polej z góry na pancakes syrop klonowy i dodaj borówki

Wiem. To może przesada ale….smakuje obłędnie!

Wszystkiego smacznego!

Skontaktuj się z nami!