Szybka pizza na patelni to przepis dla dzieci, który wykona, każdy. Dużo dodatków i udane wspólne gotowanie gwarantowane.
Jajka królują na śniadaniu. Ale czy tylko? W Hiszpanii bardzo popularną potrawą „całodzienną” jest tortilla de patatas czyli omlet z ziemniakami. Jedzą go dorośli i dzieci.
Polecam mój przepis na omlet jajeczny z szynką i serem żółtym, który jest świetnym przepisem dla dzieci.
Smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Dobrze się sprawdza jako „piknikowe jedzenie” podczas wycieczki z dziećmi:
– łatwo go przechować,
– nie psuje się w transporcie
– nie brudzi podczas jedzenia.
Nie wymaga też noża czy widelca.
Na pomysł omletu wpadłem przez przypadek. Dość niespodziewanie zaproponowano nam wycieczkę do okolicznej stadniny i ośrodka nauki jazdy konnej. Gdy tylko dzieci o tym usłyszały tak się zapaliły do tego pomysłu, że nie było już mowy o odwrocie. Dojazd i pobyt to prawie pół dnia czyli konieczne było zabranie jedzenia. Musiałem wymyślić coś co będzie:
– szybkie
– dobrze się transportowało
– będzie dobrze smakowało na zimno
– nie będzie wymagało sztućców
Otworzyłem lodówkę i zobaczyłem jajka. To było to. Omlet. Z sytą „wkładką”. Niech będzie to szynka.
Dzieci mi nawet pomogły w przygotowaniach bo fascynują się jajkami („jak to jest, że TO się tak szybko zbija…?”), lubią kroić różne rzeczy (często blat kuchenny) i spełniają się w mieszaniu (większość zawartości miski ląduje na blacie lub podłodze). Gotowanie z dziećmi to wyzwanie.
Jest jeszcze jedno. Coś bardzo ważnego.
Omlet po usmażeniu i pokrojeniu w niewielkie trójkąty przypomina….
Już wiesz co przypomina, prawda?
Tak. Dokładnie tak. Wygląda zupełnie jak coś co 99% dzieci uwielbia czyli…PIZZĘ!
Dlatego od razu przedstawiłem moim dzieciom omlet jako…”jajeczną pizzę”!
Od razu go pokochały😊
Jeżeli chcesz się dowiedzieć co jeszcze zabieramy ze sobą na wycieczki z dziećmi to zajrzyj do zakładki SAMODZIELNE DZIECKO. Znajdziesz tam wiele ciekawych informacji.
(Tekst główny)Warto przygotowywać posiłki wspólnie. To buduje relacje i uczy dobrych nawyków żywieniowych. Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.
Reszta jest dla Ciebie, Rodzicu:)
Czynności podczas przygotowania omletu mogą wykonywać już bardzo małe dzieci nawet 2 letnie.
Trzeba je tylko pilnować aby nie przesadziły z ilością poszczególnych składników!
Składniki:
Jajka 5
Mąka pszenna 80g
Sól
Pieprz
Szynka 5 plasterków
Ser żółty 5 plasterków
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę (warto dodać do białek szczyptę soli).
- Kroimy na drobne kawałki szynkę i ser żółty.
- Mąkę przesiewamy i dodajemy do żółtek. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy aby powstała jednolita masa.
- Do ubitej piany dodajemy połączone mąkę i żółtka. Robimy to bez użycia miksera. Drewnianą lub plastikową łyżką. Delikatnie aby nie „wypuścić” zbyt dużo powietrza z ubitej piany.
- Na patelni smażymy szynkę i pod koniec dodajemy ser żółty. Następnie dodajemy masę z jajek i mąki. Smażymy na małym ogniu po przykryciem.
Serwujemy na ciepło lub na zimno – tak czy inaczej smakuje wybornie.
Wszystkiego smacznego!