Muffiny bananowo-czekoladowe, które wychodzą każdemu!

Share on facebook
Share on linkedin
tata_od_kuchni_hello

Deser, który możesz przygotować z dziećmi i dla dzieci. Wspólne gotowanie tych babeczek to super pomysł na rodzinny czas.

Muffiny bananowo-czekoladowe to babeczki, które są idealne na mały głód i  pośpiech! Ale za nim zacznę na samym początku muszę coś zgłosić. Nie potrafię piec. No tak. Niestety. Dlaczego zatem korzystać z przepisu kogoś, kto przyznaje się, że wypieki mu nie wychodzą?

Już wyjaśniam.

Dostałem ten przepis od Cioci Ewy i najważniejsze w nim jest to, że wychodzi ZAWSZE i KAŻDEMU.

Wystarczy wrzucić do miski składniki do miski, wymieszać z mokrymi i upiec. Gotowe. Gwarantuję, że wszystkim będą smakowały.

Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że rozwiązuje Twój problem. Jaki? Chodzi o zbyt dojrzałe banany (tzw. „przedojrzałe”). Ile razy zdarzyło się, że banany miały już bardzo ciemną skórkę i nasze dziecko stwierdziło: „Eeee, fuj, czarne, ja takiego nie zjem!”. No i klops. Co teraz? Szkoda wyrzucać. No właśnie. W tym przepisie zbyt dojrzałe banany sprawdzają się jeszcze lepiej niż te super żółte. Wykorzystywałem już banany, które były CAŁKIEM CZARNE i miękkie. Muffiny smakowały świetnie! Może dlatego, że takie bardzo dojrzałe banany są BARDZO SŁODKIE! Zatem mamy super łatwy przepis i jeszcze jesteśmy ZERO WASTE😊

 

Muffiny bananowo-czekoladowe to moja ulubiona wersja. Wydaje mi się, że banany i czekolada są dla siebie stworzone!

Mogę Ci jeszcze polecić inną wersję, którą piekłem z dziećmi: muffiny bananowo – krówkowe. Tak, chodzi o cukierki „Krówki”. Wystarczy, że zamiast kawałków czekolady dodasz do ciasta pokruszone „Krówki” i gotowe!

 

Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.

 

Składniki:

– 4 mniejsze lub 3 większe banany

– ½ szklanki cukru lub ksylitolu

– 1 i ½ szklanki mąki pszennej

– 1 jajko

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– ½ szklanki oleju

– garść orzechów (ziemnych lub nerkowców)

– 1 tabliczka deserowej czekolady (minimum 50% kakao)

 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od odmierzenia składników.

 

  1. Do miski wkładamy banany i wsypujemy cukier. Dodajemy całe jajko. Używając widelca mieszamy aby połączyć składniki. Nie robimy tego zbyt dokładnie. Najlepiej jak zostaną nam niewielkie kawałki bananów.
  2. Następnie dodajemy mąkę, którą wcześniej mieszamy z sodą oczyszczoną. Wlewamy olej. Wszystko mieszamy.

 

  1. Kroimy lub miksujemy orzechy na bardzo drobne kawałeczki.

 

  1. Tabliczkę czekolady łamiemy na bardzo drobne kawałki.

 

  1. Dodajemy do masy orzechy i pokruszoną czekoladę.

 

  1. Do formy na muffiny (musi mieć odpowiednie zagłębienia) wkładamy papilotki (papierowe foremki do muffinek)

 

  1. Do każdej papilotki dodajemy ok. dwie łyżeki ciasta.

 

Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wszystkiego smacznego!

Skontaktuj się z nami!