Maślane ciasteczka, których smak zapamiętacie na długo!

Share on facebook
Share on linkedin
tata_od_kuchni_hello

Prawdziwe maślane ciasteczka! Przepis dla dzieci do wspólnego gotowania i spędzania czasu całą rodziną.

Pierwszy raz przygotowaliśmy ciasteczka maślane z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Mam taką osobistą tradycję: przed Świętami krążę po sklepach w poszukiwaniu maślanych ciasteczek zapakowanych w puszkę.

Dlaczego szukam akurat takich ciastek?

Mam takie wspomnienie z dzieciństwa kiedy odwiedzam znajomych i częstują mnie pysznymi ciastkami maślanymi z puszki. Potem ta puszka stała na komodzie (chyba na pamiątkę) i za każdym razem kiedy tam byłem wpatrywałem się w nią rozmarzonym wzrokiem licząc, że są tam jeszcze jakieś ciasteczka…

Co roku staram się kupić jedną puszkę. I tak sobie te puszki zbieram (umieszczam tam różne drobiazgi aby wykorzystać miejsce). Moja kochana ŻONA coraz częściej zwraca mi uwagę: „a może już wystarczy”?

A ja nadal kupuję😊 Jednego roku stało się coś zaskakującego: nie znalazłem żadnych odpowiadających mi ciastek. Warunek był jeden. Muszą być z masłem. Bez żadnych utwardzonych tłuszczów roślinnych.

Nigdzie takich nie znalazłem. Wtedy zdecydowaliśmy sami przygotować maślane ciastka.

Moje maślane ciasteczka z dżemem malinowym to prawdziwie maślana uczta. Dlatego przygotuj się, że proporcje składników będą konkretne!

Jeżeli masz dodatkowy czas to proponuję Ci samodzielne przygotowanie dżemu malinowego!

Jak zrobić taki dżem?

Przygotuj:

-mrożone lub świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, jagody itd.)

-cukier

Na patelni rozpuść pół szklanki cukru (wystarczy, że dodasz odrobinę wody). Następnie dodaj ok. trzech garści owoców (mogą być zamrożone, rozpuszczą się na patelni). Smaż wszystko mieszając aż masa zgęstnieje. Odstaw na chwile aby stała się jeszcze bardziej gęsta. Wtedy nakładaj na ciasteczka.

 

Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.

 

Składniki:

– 130 g masła

– 100 g cukru

– 230 g mąki pszennej

– 90 g mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Odmierzamy wszystkie składniki

 

  1. Przesiewamy mąkę przez sito

 

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  2. Mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej masy.

 

  1. Formujemy okrągłe ciastka o średnicy o. 8 cm a w samym środku robimy wgłębienie (trochę jak w kluskach śląskich) na dżem.
  2. Pieczemy w piekarniku przez maksymalnie 10 min w 180 stopniach.

Warto wyznaczyć kogoś kto będzie pilnował czasu bo ciastka można łatwo spalić.

Wszystkiego smacznego!

Skontaktuj się z nami!