Dużo warzyw, które wspierają odporność. Super smak i dużo wartości. Przepis który kochają dzieci i dorośli.
Kiedyś placki z cukinii kojarzyły mi się z czymś mdłym i bez smaku. Nie znajdowały się na szczycie mojej listy marzeń kulinarnych. Aż do momentu kiedy dodałem kilka składników, które zamieniły nudne placki w wyborne danie. Czas na KONKRETNE placki z cukinii.
Moja kochana ŻONA, która jest wielką fanką warzyw, regularnie serwowała mi placki z cukinii na obiad. Szczególnie często w sezonie letnim.
Długo nie mogłem się do nich przekonać (zupełnie odwrotnie niż moje dzieci, które zakochały się w nich od pierwszego wejrzenia). Postanowiłem zmienić jakoś przepis. Dodałem:
– otrębów pszennych (dodatkowy błonnik zawsze się przyda bo współczesne produkty żywieniowe są w niego dość ubogie)
– przypraw w dużych ilościach.
– smażonej cebuli.
Z tymi zmianami placki okazały się rewelacyjne! Dzieci miały ogromną frajdę z dosypywania przypraw do ciasta (kilka łyżek curry, papryki słodkiej i pieprzu). Największy spór zawsze toczy się o to kto będzie tarł cukinie na tarce! Gotowanie z dziećmi to zawsze mikro operacja wojskowa. My używamy robota kuchennego bo mogą go obsługiwać dwie osoby i mamy w kuchni zgodę😊
Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Najlepsze przepisy dla dzieci to zawsze te bazujące na tanich i świężych warzywach. Dzieci wbrew pozorom lubią cukinię…kiedy jest ukryta pod postacią chrupiących placków!
Namawiam Cię do zapraszania dzieci do kuchni. Wspólne gotowanie buduje pozytywne relacje i uczy dobrych nawyków żywieniowych.
Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.
Składniki:
– 2 cukinie (duże)
– 2 szklanki mąki pszennej (zamiast mąki można dodać otrębów lub „mąki orzechowej lub kokosowej”)
– 2 jajka (ten składnik można pominąć w przypadku osób z nietolerancją laktozy)
– 2 średnie cebule
-przyprawy: pieprz ziołowy, sól, curry, słodka papryka
Nie dodawaj mleka ani śmietany bo tarta cukinia bardzo szybko puści sok i ciasto, które na początku było bardzo gęste, staje się po chwili bardzo rzadkie i trzeba znów dodać mąki. Podsumowując: jeżeli Twoje ciasto wyjdzie bardzo gęste to….bardzo dobrze. Nie staraj się go rozrzedzić. Po chwili cukinia uwolni sok i konsystencja ciasta będzie idealna!
Chcesz poznać sekret Szefów Kuchni?
Jeżeli masz problem z ślizgającą się po blacie deską lub miską to możesz zastosować następujący sposób:
Delikatnie zmocz kilka kawałków ręcznika papierowego i połóż go na blacie. Następnie połóż na nich deskę lub miskę. Od razu zauważysz, że przestanie się ruszać!
Sposób przygotowania:
- Na tarce lub w blenderze trzemy cukinie na wiórki (ze skórką). Startą cukinię wsypujemy do miski. Dzieci świetnie sobie z tym poradzą (pod Twoją kontrolą oczywiście)
- Rozbijamy jajka i dodajemy do cukinii. Mieszamy i dodajemy mąkę. Warto zadbać o miskę z gumowanym dnem aby się nie przesuwała.
- Kroimy cebulę bardzo drobno i smażymy na mocno na brązowy kolor. Dodajemy usmażoną cebulę do pozostałych składników.
- Na koniec jeszcze przyprawy: tutaj pełna dowolność jeżeli chodzi o ilość, ale masa powinna być dobrze przyprawiona (po łyżeczce papryki, curry, pieprzu i soli). Dzieci znakomicie spisują się w tym zadaniu. Trzeba je tylko zaopatrzyć w małe łyżki (aby nie wsypywały na raz zbyt dużo).
- Formujemy na patelni nieduże placki. Ważne aby były maksymalnie cienkie – po usmażeniu będą chrupiące. Smażymy placki na dość dużej ilości oleju.
Placki smakują świetnie z:
– gęstym jogurtem typu greckiego,
– smażonym/wędzonym łososiem lub pstrągiem,
– solą lub cukrem
– gulaszem
– leczo
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis to zajrzyj do zakładki DESERY aby podsumować obiad jakimś pysznym smakołykiem!
Wszystkiego smacznego🙂!