Konkretne placki z cukinii, które pokochasz

Share on facebook
Share on linkedin
tata_od_kuchni_hello

Dużo warzyw, które wspierają odporność. Super smak i dużo wartości. Przepis który kochają dzieci i dorośli.

Kiedyś placki z cukinii kojarzyły mi się z czymś mdłym i bez smaku. Nie znajdowały się na szczycie mojej listy marzeń kulinarnych. Aż do momentu kiedy dodałem kilka składników, które zamieniły nudne placki w wyborne danie. Czas na KONKRETNE placki z cukinii.

Moja kochana ŻONA, która jest wielką fanką warzyw, regularnie serwowała mi placki z cukinii na obiad. Szczególnie często w sezonie letnim.

Długo nie mogłem się do nich przekonać (zupełnie odwrotnie niż moje dzieci, które zakochały się w nich od pierwszego wejrzenia). Postanowiłem zmienić jakoś przepis. Dodałem:

– otrębów pszennych (dodatkowy błonnik zawsze się przyda bo współczesne produkty żywieniowe są w niego dość ubogie)

– przypraw w dużych ilościach.

– smażonej cebuli.

Z tymi zmianami placki okazały się rewelacyjne! Dzieci miały ogromną frajdę z dosypywania przypraw do ciasta (kilka łyżek curry, papryki słodkiej i pieprzu). Największy spór zawsze toczy się o to kto będzie tarł cukinie na tarce! Gotowanie z dziećmi to zawsze mikro operacja wojskowa. My używamy robota kuchennego bo mogą go obsługiwać dwie osoby i mamy w kuchni zgodę😊

Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Najlepsze przepisy dla dzieci to zawsze te bazujące na tanich i świężych  warzywach. Dzieci wbrew pozorom lubią cukinię…kiedy jest ukryta pod postacią chrupiących placków!

Namawiam Cię do zapraszania dzieci do kuchni. Wspólne gotowanie buduje pozytywne relacje i uczy dobrych nawyków żywieniowych.

 

Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.

Składniki:

 

– 2 cukinie (duże)

– 2 szklanki mąki pszennej (zamiast mąki można dodać otrębów lub „mąki orzechowej lub kokosowej”)

– 2 jajka (ten składnik można pominąć w przypadku osób z nietolerancją laktozy)

– 2 średnie cebule

-przyprawy: pieprz ziołowy, sól, curry, słodka papryka

Nie dodawaj mleka ani śmietany bo tarta cukinia bardzo szybko puści sok i ciasto, które na początku było bardzo gęste, staje się po chwili bardzo rzadkie i trzeba znów dodać mąki. Podsumowując: jeżeli Twoje ciasto wyjdzie bardzo gęste to….bardzo dobrze. Nie staraj się go rozrzedzić. Po chwili cukinia uwolni sok i konsystencja ciasta będzie idealna!

Chcesz poznać sekret Szefów Kuchni?

Jeżeli masz problem z ślizgającą się po blacie deską lub miską to możesz zastosować następujący sposób:

Delikatnie zmocz kilka kawałków ręcznika papierowego i połóż go na blacie. Następnie połóż na nich deskę lub miskę. Od razu zauważysz, że przestanie się ruszać!

 

Sposób przygotowania:

  

  1. Na tarce lub w blenderze trzemy cukinie na wiórki (ze skórką). Startą cukinię wsypujemy do miski. Dzieci świetnie sobie z tym poradzą (pod Twoją kontrolą oczywiście)

 

  1. Rozbijamy jajka i dodajemy do cukinii. Mieszamy i dodajemy mąkę. Warto zadbać o miskę z gumowanym dnem aby się nie przesuwała.

 

  1. Kroimy cebulę bardzo drobno i smażymy na mocno na brązowy kolor. Dodajemy usmażoną cebulę do pozostałych składników.

 

  1. Na koniec jeszcze przyprawy: tutaj pełna dowolność jeżeli chodzi o ilość, ale masa powinna być dobrze przyprawiona (po łyżeczce papryki, curry, pieprzu i soli). Dzieci znakomicie spisują się w tym zadaniu. Trzeba je tylko zaopatrzyć w małe łyżki (aby nie wsypywały na raz zbyt dużo).

 

  1. Formujemy na patelni nieduże placki. Ważne aby były maksymalnie cienkie – po usmażeniu będą chrupiące. Smażymy placki na dość dużej ilości oleju.

 

Placki smakują świetnie z:

– gęstym jogurtem typu greckiego,

– smażonym/wędzonym łososiem lub pstrągiem,

– solą lub cukrem

– gulaszem

– leczo

 

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis to zajrzyj do zakładki DESERY aby podsumować obiad jakimś pysznym smakołykiem!

 

Wszystkiego smacznego🙂!

 

Skontaktuj się z nami!