Dziś Tata od kuchni proponuje ultra szybkie, ultra proste i ultra smaczne kieszonki z ciasta francuskiego. Można je zrobić w 30 min i są bardzo proste.
W gotowaniu dla rodziny trzeba czasem iść na kompromis. Tak jest w tym przypadku. Przepis bazuje na gotowym cieście francuskim. Przecież można przygotować takie ciasto własnoręcznie. Oczywiście to prawda. Ale…
Czasem jesteśmy po prostu zmęczeni…
Czasem nie mamy czasu…
Czasem dzieci są tak głodne, że nie pozwolą nam na długie przygotowania…
Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi gotowy produkt. Ciasto francuskie jest prawdziwym „kuchennym wytrychem”. Tak jak dobry wytrych pasuje do wielu okazji i składników.
Dobrze smakuje na słodko i na słono.
Bardzo łatwo się formuje i szybko się piecze.
Kiedy zaskoczą Cię niespodziewani goście lub kiedy dzieci wrócą do domu głodne.
Przygotowanie ciasta francuskiego jest tak proste, że Twoje dziecko mogłoby sobie z nim poradzić zupełnie bez pomocy (no może przy obsłudze piekarnika).
Warto przygotowywać posiłki wspólnie. To buduje relacje i uczy dobrych nawyków żywieniowych.
Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.
Reszta jest dla Ciebie, Rodzicu:)
Składniki:
– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– wypełnienie: tutaj pełna dowolność, świetnie sprawdzają się: ser typu Feta lub podobny, szynka, ser żółty, oliwki, łosoś.
– dwa żółtka (do posmarowania)
Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z pozostałym białkiem to może zajrzyj do zakładki ŚNIADANIA. Umieściłem tam przepis na „Jajka na chmurce” – białko idealnie się przyda!
Sposób przygotowania:
- Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty.
- Na każdym prostokącie kładziemy nasz farsz (łosoś, oliwki, kiełbasa, ser żółty itd.). Ilość farszu nie powinna być większa niż to co zmieści się na łyżeczce. Ważne aby farsz ułożyć na połowie prostokąta.
- Składamy prostokąt na pół i dociskamy brzegi aby się skleiły i zamknęły.
- Widelcem dociskamy brzegi zostawiając na nich odciśnięte ślady zębisk (pewnie się śmiejesz ale tak naprawdę nazywa się ta część widelca😊)
- Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odkładamy do miseczki. Będziemy nimi smarować nasze kieszonki. Wygodnie smaruje się za pomocą pędzelka kuchennego. Dzieci uwielbiają te pędzelki.
- Pieczemy ok. 25min w temp.160 stopni. Pieczemy do momentu aż się zarumienią.
Wszystkiego smacznego!