Humus – kiedy znudził Ci się pasztet i pasta jajeczna

Share on facebook
Share on linkedin
tata_od_kuchni_hello

Humus to łatwa do przygotowania pasta z ciecierzycy. Jest to dobry przepis do wspólnego przygotowania z dzieckiem.

 

Mój przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jest tak łatwy, że możesz oddać większość pracy Twojemu dziecku.

Gotowanie z dzieckiem nigdy nie było prostsze!

Kiedy zdecydowałem, że przygotuję humus dla moich dzieci musiałem sobie odpowiedzieć na ważne pytanie:

Jak zarekomenduję moim dzieciom humus? Jak zachęcę ich do spróbowania?

Z braku pomysłów spojrzałem ponownie na składniki: ciecierzyca, tahini, czosnek, oliwa, kumin. Ciecierzyca…hmm. Nazwa kiepska z punktu widzenia dziecka. A może by tak powiedzieć:

 

Pogrubioną czcionką zaznaczyłem te czynności, które może wykonać dziecko.

 

Reszta jest dla Ciebie, Rodzicu:)

 

Czego potrzebujesz:

-ciecierzyca 1 puszka lub słoik. Taka ciecierzyca jest miękka i nie trzeba jej gotować

-pasta sezamowa tahini 3 łyżki. Można ją zrobić samemu miksując ziarna sezamu.

– ½ szklanki oliwy z oliwek

– sól i pieprz

– mały ząbek czosnku

– pół łyżeczki kuminu (opcjonalnie)

– ½ papryki świeżej (opcjonalnie)

– ½ łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)

– ½ cytryny (do skropienia)

 

Zabieramy się do wspólnego gotowania:

Zaczynamy od odlania, odsączeniu zalewy z ciecierzycy (oglądamy garść ciecierzycy w całości do posypania humusu). Przekładamy ja do miski i dolewamy oliwy.

Twoje dziecko powinno poradzić sobie z tym zadaniem. Jeżeli ma trudność to pomóż mu odrobinę.

Następnie dodajemy pastę sezamowa tahini i czosnek.

Dzieci  uwielbiają przesypywać i nakładać różne składniki. Dopilnuj jednak aby nie przesadziły z ilością!

Dosypujemy kumin, paprykę w proszku i paprykę wędzona (opcjonalnie).

Tutaj również zwróć uwagę na ilość przypraw – dzieci lubią przesadzać😊

Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką pastę.

Ręczny mikser może sprawiać problemy ale tylko na początku. Kilka prób pod Twoim nadzorem i załatwione!

Skrapiamy sokiem z cytryny lub posypujemy sumakiem i całymi kulkami ciecierzycy.

Podpowiedź: jeżeli chcesz aby Twój humus dłużej przetrwał w lodówce to nie dodawaj do niego soku z cytryny, który możesz dodać bezpośrednio przed podaniem.

 

Humus jest gotowy i możemy go od razu jeść ale jest lepszy kiedy kilka godzin spędzi w lodówce.

Jest bardzo zdrowy (100% warzywa) i smaczny. Bogaty w błonnik (ciecierzycą), wapń (sezam) i witaminy.

Humus to świetny sposób na śniadanie. Jest bardzo sycący i daje nam energię aż do lanczu.

Smakuje świetnie z pszennym pieczywem, pitą, tortillą lub pokrojonymi w słupki warzywami: marchewką i ogórkiem.

Wszystkiego smacznego 🙂

Skontaktuj się z nami!